Colla excursionista de Vilanova del Cami
 
Excursions 2009 Excursions 2010 Excursions 2011 Excursions 2012 Excursions 2013 Excursions 2014 Excursions 2015 Excursions 2016 Excursions 2017 Excursions 2018 Excursions 2019 Excursions 2020
Inici NOU TRIPTIC 2020 FEEC Facebook Arxiu fotogràfic Consells Enllaços Contacte i inscripcions Triptics antics Proposa’ns una excursió

 

pb050031

 

 

COLLA EXCURSIONISTA DE VILANOVA DEL CAMÍ A LA SERRA DE CARDÓ

 

Aquest cop la Colla excursionista ens desplacem a la comarca del Baix Ebre, concretament al Balneari de Cardó, situat al capdamunt de l'espectacular cingle del Salt del Frare.

L'edifici original fou construït el 1606 pel carmelí tortosí Frai Pau de Crist, qui hi establí una comunitat religiosa. El complex estava format pels edificis conventuals i un conjunt de 14 ermites. Amb el pas del temps i la desamortització de Mendizábal, al segle XIX, el monestir va ser abandonat i destruït. Fou convertit en balneari el 1866 aprofitant les aigües medicinals (bicarbonatades i arsenicals). Hospital de l'exèrcit republicà a la Batalla de l'Ebre, va tornar a balneari des del 1940 fins al 1967.Fins a finals del segle XX va funcionar com a planta embotelladora d'aigua mineral.

Els 35 excursionistes comencem des del balneari de Cardó en direcció cap al Portell de Cosp. Ho fem a través del camí dels frares, passant per l´ermita de la Santíssima Trinitat i l´ermita de l´Àngel. El dia és molt ventós, però aviat entrem amb calor.Un cop al Portell de Cosp ens acostem a la Cova Lluminosa i tornem enrere cap al portell on esmorcem. A partir d´aquí començarem a veure alguns ejemplars de teixos. Des de l´any 2014 a Rasquera està desenvolupant un projecte Life Taxus per conservar el seu bosc de Teixos, el més antic de Catalunya. El projecte s'ha impulsat del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya tenint en compte que es tracta d'un hàbitat d'interès comunitari però molt vulnerable i en procés de regressió. El principal problema de la teixeda de Rasquera és que li costa molt regenerar-se. En una superfície d'unes 7 hectàrees hi trobem prop de 300 arbres centenaris però sense relleu dins la seva pròpia població, en part a causa de la pressió de la cabra blanca. S'han alliberat els teixos de la competència d'altres plantes i també s'han protegit amb uns tancats els teixos més petits per afavorir la conservació de la teixeda. Quant aquests teixos arriben al metre i mig d'alçada,els tancats es trauran per tal que els arbres puguin créixer sense problemes..

 

Arribem al refugi del Teix construït pels habitants de Rasquera a l ´any 1990.Continuem per camí ben marcat cap a la Font de Teix, visible des del refugi. Aquesta font neix al peu d'un fantàstic teix mil·lenari, amb un tronc de 4 metres de circumferència.

Més endavant comença altre cop a bufar el vent de valent, a vegades ens fa caure, però arribem i ens resguardem dins la Cova Llòbrega. Després d´una petita i agraida parada dins la cova, sortim i travessem un espai amb vegetació baixa per anar a pujar al Portell del Bou. Aquesta zona va patir un incendi, per aixó la vegetació és baixa amb algú pi solitari.

D´aquí, un corriol a través de bosc, ens durà passant pel Portell de Cardó, al cim més alt de la serra de Cardó, anomenat Creu de Santos o Xàquera (942 m). Excel.lents vistes de la Punta del Fangar, el Delta de l´Ebre, el riu Ebre, els Ports del Beseit, la Serra del Montsant, etc. Al cim no hi estem massa estona degut al vent que no dona treva i marxem cap a la Font de l´Argilaga, on dinem. Ja amb la panxa plena, ontinuem cap a l´ermita de Sant Onofre amb vistes al balneari i després cap a la curiosa ermita de la Columna, enclavada en un lloc especial. De l´ermita, ja només en queda tornar al balneari. Agraïm aquesta sortida als nostres vocals Carles Méndez, Josep Balada i Marcel-lina Grados.

 

 

La propera sortida serà el dia 19 de novembre a la muntanya de Montserrat. Sortim amb cotxes des de Vilanova a les 8h. I tornem a les 13h. aproximadament.

 

 

INSCRIPCIONS PER LES EXCURSIONS: Tots els dilluns i dijous de la setmana de l'excursió, de 19 a 20.30 hores, a la seu social. Les reserves es poden fer telefònicament al 627 64 65 12 o per correu electrònic. cevcami@hotmail.com

 

Carles Méndez

Foto: Jaume Sayós.